Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spadek wydajności

Matkimen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jak gram ostatnio w bf4, to czuje niezły spadek fps, tzn wcześniej grałem i było ok na średnich, ale teraz gram na niskich, rozmycie off i czuje takie spadki np. na mapie fabryka 311

Nie wiem czym to jest spowodowane

Gram na 550 Ti, karta graficzna ma nie więcej niż 1,5 roku, procek napewno mam dobry.

Opublikowano

Jaki ten procek?

gtx 550 ti nie jest potworem, ale jak grałeś na średnich, a teraz na niskich...

Instalowałeś sterowniki jakieś? Może to po jakiejś aktualizacji?

Reinstall, CCleaner, skan antywirusem, defragmentacja.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Jaki ten procek?

gtx 550 ti nie jest potworem, ale jak grałeś na średnich, a teraz na niskich...

Instalowałeś sterowniki jakieś? Może to po jakiejś aktualizacji?

Reinstall, CCleaner, skan antywirusem, defragmentacja.

Procek: intel core i5-3550 3.30 gHz, 8GB RAM

Mam najnowsze stery, które aktualizowałem kilka miechów temu - dalej sa najnowsze

Podstawa - temperatury. Daj SS z HWMonitor pod obciążeniem.

Jak to się robi?

Opublikowano

Pobierasz HWMonitor, włączasz go, odpalasz grę, pykasz kilkanaście / kilkadziesiąt minut i sprawdzasz temperatury. Daj screena.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Pobierasz HWMonitor, włączasz go, odpalasz grę, pykasz kilkanaście / kilkadziesiąt minut i sprawdzasz temperatury. Daj screena.

Ok, zainstalowałem, czego mam podac temp?

Moge ten program mieć włączony jak gram?

Ok, już:

586201400604954818069.png

Opublikowano

karta jest mocno ciepła  o.O

Intel Core i5 4570 , Asus GeForce GTX 760 OC , Kingston 8 GB 1600 Mhz

bf4-logo-retina_12.png?v=1405727469460rc

Opublikowano

Temperatury procka też maż trochę wysokie. Wentylatorki na CPU i GPU masz na auto czy ręcznie? Na CPU miej zawsze 100%, na GPU masz raczej sporo ustawione jak prawie 3,8k obrotów. Jaką masz obudowę i zamontowane w niej wentylatorki?

Na jakiej rozdzielczości grasz?

Spróbuj wgrać config podany na Battlelog'u

Opublikowano

Mało się znam na tych rzeczach, ale powiem jak jest - jak gram na mocnej grze typu bf3/4, to wentylatorki się nie opierdalają, gram na full hd, a obudowe mam lc - power czy jakoś tak, o ile zrozumialem o co pytasz xD

Opublikowano

Dokładniej chodziło mi o producenta i model obudowy, oraz czy były dokładane wentylatorki. Możesz też podać od jakiego producenta masz kartę graficzną? Z tego co widzę w wielu testach różnica w temperaturach pod obciążeniem, pomiędzy niektórymi konstrukcjami niereferencyjnymi różnią się o prawie 20 stopni przy tym samym teście i konfiguracji.

Jeśli Ci to nie przeszkadza to ustaw rozdzielczość 1600x900 i sprawdź wtedy temperatury.

Ostatnio pisałem o configu, który powinien poprawić działanie gry, jednak kosztem wyglądu, ale przy tym problemie lepsze jest płynne działanie niż ładniej wyglądające liście :D

Spróbuję go znaleźć, bo ostatnio już mi się nie chciało, późno dosyć było. 

@ aha, jeszcze jedno. Zanim nastąpił ten spadek wydajności, zmieniałeś coś w komputerze? Instalowałeś jakieś nowe sterowniki, podkręcałeś CPU/GPU i inne tego typu rzeczy?

Opublikowano

Jeśli sam składałeś kompa, to powinieneś wiedzieć, lub mieć pudełko.

Jeśli kupiłeś gotowca/dostałeś etc. to sprawdź jak wygląda karta graficzna w kompie, powinien na niej być napis z logiem producenta.

Tutaj masz link do większości modeli niereferencyjnych:

http://overclock.pl/articles/showall/id/350,przeglad-niereferencyjnych-kart-geforce-gtx-550-ti

Tutaj model od Palit'a:

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_geforce_gtx_550_ti_asus_leadtek_zotac_i_palit?page=0,4

A tak wygląda referencyjna karta 550Ti:

http://www.jagatreview.com/wp-content/uploads/2011/03/nvidia-gtx-550-ti.jpg
Opublikowano

Lel, ja go nie sładałem, tylko dałem informatykom, gotowce są do bani

Nie chce odkręcać kompa xD

Wydaje mi sie, że to trzeci link

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na pewno nie wina przegrzania.. Ja dopiero mam nagrzane, a nie mam lagów + mam starego słabego kompa.. Wina:

- Serwerów, też czasami mam spore lagi na fabryce, ale tylko na tej mapie.

- Necik

- Programów biorących Ci neta jak np. qtorrenty, hamachi itp.

- Wirus - myślę, że to jego sprawka

Jak miałem wirusa "Lizak" to jak grałem w bf to jakbym prezentacje multimedialną oglądał :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...